top of page

Draagbaar Erfgoed

Draagbaar Erfgoed lezingen, gaan over sieraden, sluiers & klederdrachten. Op deze pagina treft u een overzicht van mogelijke clinics die wij kunnen organiseren

Met Erfgoedclinics presenteren wij u erfgoed op een onverwachte manier; exclusief, persoonlijk en dichtbij. In iedere clinic geven wij u een theoretische introductie op een onderwerp, met aansluitend een praktisch deel waarin u zelf deelneemt aan het onderzoek van onze Clinicmasters. Erfgoedclinis nodigt u uit voor een onvergetelijke ervaring.

Tussen sluier en sieraad

De magische wereld van amuletten

Makhallas, make-up containers

Mummieharen, pruiken & extensies

In deze clinic wordt de betekenis van de klederdracht en de sluiers van vrouwen in het Midden Oosten voor u onthuld. U krijgt een introductie in de wereld van de sluier; een gebruik dat veel ouder is dan de Islam. In het praktische deel van deze clinic kunt u zelf ervaren hoe het is om deze verhullende gezichtskleding te dragen. Daarnaast tonen we u een deel van de anieke sluiers uit de “Wearable Heritage” collectie. U kunt deze textielen zelf onderzoeken en we bespreken schijnbare tegenstellingen die bij de sluier horen, zoals identiteit en anonimiteit.

Amuletten en talismans worden gekoesterd en soms eeuwen bewaard vanwege de vermeende krachten die deze voorwerpen zouden bezitten, en die je niet zomaar weg kunt gooien. Jolanda neemt u in deze clinic mee naar de magische wereld van amuletten. Na een algemene introductie over de geschiedenis, gaat u zelf op onderzoek uit aan de hand van voorwerpen uit de “Wearable Heritage” collectie. U leert deze voorwerpen herkennen en duiden; u krijgt meer achtergrond over de werking van magie en de achterliggende symboliek.

Al duizenden jaren verfraaien mannen en vrouwen hun ogen met kohl. Deze substantie wordt vaak bewaard in speciaal daarvoor gemaakte containers, in Afrika ook wel Makhallas genaamd. Ze zijn er in de meest uiteenlopende vormen en materialen, vaak gedecoreerd met kralen en borduurwerk. Jolanda neemt haar collectie kohlcontainers mee en u gaat, na een introductiepresentatie, aan de slag met het de voorwerpen zelf. U helpt bij het onderzoek, de beschrijving en de analyse van deze prachtige voorwerpen.

Jolanda Bos doet onderzoek naar menselijke haarresten die worden opgegraven op een begraafplaats van een Oudegyptische stad. Zij onderzoekt er de haarstijlen van de gemummificeerde lichamen. U krijgt in deze clinic een inleiding op haar onderzoek, waarna u samen met haar haardrachten zult bestuderen aan de hand van voorwerpen zoals haarringen, kammen, pinnen, publicaties over hedendaagse Noord-Afrikaanse haardracht en haar onderzoeksaantekeningen. Ook kunt u zelf proberen haarstijlen na te maken op traditionele wijze middels pruiken.

Zilveren pracht

Draagbaar Erfgoed

Zilveren sieraden maken in Noord Afrika en het Midden Oosten vaak onderdeel uit van de bruidsschat van de vrouw. U krijgt in deze clinic een introductie over het schitterende zilver uit de woestijnen, de magische en vooral ook de sociale betekenis van deze sieraden. Daarna gaat u zelf aan de slag met het onderzoeken en dateren van antieke zilveren sieraden of zeldzame amuletten, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de zilvermerken en andere merktekens op de voorwerpen.

Jolanda struint al de helft van haar leven in Noord Afrika de bazaars af opzoek naar “draagbaar erfgoed”. Tijdens deze clinic vertelt zij het verhaal over haar onderzoek. Voorwerpen bevatten afbeeldingen, voorwerpen en symbolen bedoeld als amulet. In het praktische deel gaat u samen met haar aan de slag met het uitzoeken van de betekenis en de datering van bijvoorbeeld oude kledingstukken, manden en antieke zwaarden.

Haardracht & decoratie

In Noord Afrika en Azië wordt een grote diversiteit aan haardrachten gedragen. Aan de haren worden sieraden vastgemaakt, in het haar worden ringen gedragen, worden kammen gestoken en verschillende soorten vetten en was gebruikt als versteviging. Tijdens deze clinic krijgt u het verhaal te horen van de wonderlijke diversiteit van haardrachten. Samen met ons zoekt u naar de betekenis van deze tradities, terwijl u een verscheidenheid aan voorwerpen zelf bestudeert.

bottom of page