top of page

Egypte

Onze clinics over Egypte vertellen u over faraonisch en hedendaags Egypte. Hieronder treft u een overzicht van clinics die wij kunnen organiseren

Met Erfgoedclinics presenteren wij u erfgoed op een onverwachte manier; exclusief, persoonlijk en dichtbij. In iedere clinic geven wij u een theoretische introductie op een onderwerp, met aansluitend een praktisch deel waarin u zelf deelneemt aan het onderzoek van onze Clinicmasters. Erfgoedclinis nodigt u uit voor een onvergetelijke ervaring.

De Kunst van het begraven

Iconografie van de Farao

Oudegyptische Kunst

Op de huid van Toetanchamon

De Egyptenaren begroeven hun doden in kisten en sarcofagen die zij prachtig beschilderden of anderszins decoreerden. Dit is een kunstbeschouwende clinic waarin we dieper ingaan op houten kisten, hun uiterlijke kenmerken en de rijke symboliek achter de decoratiepatronen. Door middel van een foto’s en prenten gaan wij in het praktische deel van de clinic dieper in op deze decoraties. U leert de verschillende afbeeldingen en de symbolen te herkennen en de kisten te dateren.

In deze clinic krijkgt u een introductie van de typische manier waarop de farao wordt afgebeeld in de Egyptische kunst. Wat voor kroon heeft de farao op zijn hoofd? Wat voor kleding droeg de farao in werkelijkheid en wat betekenen de verschillende voorwerpen waarmee hij op reliëfs en in de beelden wordt afgebeeld? Hoewel de farao altijd met een hoofddeksel of kroon wordt afgebeeld, is er nog nooit een kroon teruggevonden door archeologen. Aan de hand van afbeeldingen gaat u samen met Jolanda op zoek waarom dat zo is in het praktische deel van deze clinic.

In deze clinic krijgt u een introductie in de oudegyptische kunst, uitleg over hoe u deze kunstvorm beter kunt begrijpen en een beknopt overzicht van kunstuitingen in de verschillende perioden. Het praktische deel van de clinic is een kunstbeschouwing, waarin we aan de hand van foto’s, prenten en enkele oude voorwerpen de diverse kunstvormen leren herkennen en dateren. Aan het eind van deze clinic zult u deze kunst beter begrijpen en voortaan als het ware kunnen “lezen”.

Jolanda doet onderzoek naar het kralenwerk uit het graf van Toetanchamon en maakte replica’s van zijn tunieken, ooit gedecoreerd met duizenden kralen. U krijgt in deze clinic een introductie over haar onderzoek. Aan de hand van oude opgravingsfoto’s uit 1922, ontdekken we hoe het graf er vlak na de opening uitzag. Ook kunt u zelf aan de slag met kralenwerk. Laat u in deze clinic is verrassen; dichter op de huid van farao Toetanchamon kunt u niet komen!

Hierogliefen lezen

In deze clinic leert u in een notendop hoe de oudegyptische taal in elkaar zit. U krijgt een introductie in het beeldschrift van de farao’s met voorbeelden van teksten en literatuur. In het praktische gedeelte maakt u kennis met de instrumenten waar schrijvers zich in het verleden mee werkten. Daarnaast gaan we gezamenlijk aan de slag met papyri en facimile van teksten en lezen wij oudegyptische offerformules die in de oudheid op de muren van graven waren aangebracht om de geest van de overledenen te voorzien van voedseloffers.

bottom of page