top of page

Strandjutten

Tijdens onze clinics over Strandjutten vertellen onze clinic masters over zeeafval, maar ook over git, barnsteen en de Doggerbank.

“Mermaids purses” & rijkdom uit zee

Zeemeermintranen van plastic

Geschiedenis van het jutten

Vondsten die aanspoelen op stranden werden door de geschiedenis heen vaak als grondstof verwerkt tot sieraden en andere luxeproducten, zoals walvisspuug, versteende planten, schelpen en gefossiliseerde boomhars. Jolanda vertelt over “mermaids purses”, de rijkdommen uit zee, waarna u zelf de materialen in handen kunt houden, kunt onderzoeken en bewerken. We proberen in deze clinic de materialen te determineren en hun herkomst te achterhalen.

Deze clinic vertelt u over onze zeeën en oceanen; over alles wat erin drijft en minder goed drijft en hoe dit onze wereld beïnvloedt. Uw clinicmasters struinden de kusten af op zoek naar opvallende, bijzondere en vreemde voorwerpen die aanspoelden. Zij deden dit om het strand schoon te houden, plastic te onderzoeken, maar ook om van deze voorwerpen weer ‘iets’ te maken. Een deel van de bizarre voorwerpen die zij opraapten op hun tochten nemen zij mee zoadat u ook aan de slag kunt. Dit is de Archeologie van de Toekomst!

Veel kustplaatsen in Nederland zijn van oudsher vissersplaatsen, maar in het verleden kwam het beroep ‘strandjutter’ zeer vaak voor langs de Hollandse kust.
Strandjutters, zij die leefden van wat er op de stranden aanspoelden, stroopten
de kuststrook af op zoek naar wrakhout, andere voorwerpen en zelfs mogelijke kostbaarheden. Jolanda komt zelf uit een familie van strandjutters en op haar
manier jut zij nog steeds. In deze lezing over de geschiedenis van jutten laat zij u ook kennismaken met haar eigen motivatie om te jutten.

bottom of page